הבלוג

הריסט הגדול, גרסת גרינברג

ריסט / דני גרינברג

דני גרינברגדני גרינברג חוזר בספר מתח חדש, על הסכנה הכי גדולה שאורבת לאנושות בכל רגע ובכל מקום מנשק ביולוגי.

עשור אחרי ששני ספריו הראשונים, “אקזיט” ו”צעד גדול מדי” כבשו את לבבות הקוראים ורשימות רבי המכר, סופר המתח דני גרינברג חוזר עם ספר חדש שלא תוכלו להניח מהיד מהעמוד הראשון ועד האחרון.

גרינברג, תושב ראשון לציון, נשוי למירי ואב לשלושה, הוא יזם הייטק ומהנדס. יש לו תואר ראשון ושני מהטכניון בהנדסת חשמל ומחשבים. הוא שירת ביחידה הטכנולוגית של חיל המודיעין במשך עשר שני בתפקידים שונים, והשתחרר בדרגת רב-סרן.

כמי שמגיע מעולם ההייטק – גרינברג היה סמנכ”ל בחברת סטארט-אפ שעשתה אקזיט יפה כשנמכרה לחברה קנדית – ספרו הראשון, אקזיט, עוסק בתככים ומזימות בחברת הייטק רגע לפני שהיא מונפקת בנאסדק, וספרו השני, צעד גדול מדי, עוסק בעולמות האינטליגנציה המלאכותית. ספרו החדש, ריסט, עוסק במכון הביולוגי ובסכנות הקיומיות שנובעות מנשק ביולוגי. 

כיצד נולד הרעיון לכתוב ספר על המכון הביולוגי ועל נשק ביולוגי?

“הרעיון לכתוב ספר מתח על המכון הביולוגי עלה אצלי לפני מספר שנים, אבל נשאר במגירה, כי לא היה לי ברור עד כמה זה יעניין את קוראי הספרים בישראל. ואז הגיעה מגיפת הקורונה, וכולנו הפכנו בעל כורחנו למומחים לווירולוגיה, גנטיקה וביולוגיה. מילים כמי PCR או DNA הפכו לנחלת הכלל, ואנשי המכון הביולוגי זכו לחשיפה על רקע חיסון הקורונה המקורי שניסו לפתח, ותרומתם למלחמה במגפה. אז הבנתי שהגיעה השעה לחזור אל הרעיון המקורי, להתאים אותו לרוח התקופה ולהפוך אותו לספר מתח מודרני”.

מה זה “הריסט הגדול”, ואיך זה קשור לעלילת הספר?

“הריסט הגדול זה מונח שיש לו מספר משמעויות. על פניו, מדובר באג’נדה של הפורום הכלכלי העולמי של קלאוס שוואב, שעוסקת בשיתוף פעולה גלובלי בין מדינות כדי להתמודד טוב יותר עם משברים כמו מגפת הקורונה וההתחממות הגלובלית. בצד הקונספירטיבי, יש הטוענים כי הריסט הגדול הוא שם קוד למזימה זדונית להקטין באופן משמעותי את אוכלוסיית העולם, לחלק אותה לשני מעמדות – אדונים ונתינים, ולחייב את הנתינים לחיות חיים נטולי רכוש וחופש בערים גדולות וצפופות ותחת פיקוח צמוד של המעמד העליון. בספר שלי המונח הזה קיבל משמעות שונה. מי שרוצה להבין יותר, יצטרך לקרוא את הספר”.

מה מביא אותך, איש הייטק מתחום המחשבים, לעסוק בנשק ביולוגי ובמכון הביולוגי

“אין לי הכשרה פורמלית בתחום הביולוגיה או הכימיה (למעט קורס חובה בודד בטכניון). מעולם לא ביקרתי במכון הביולוגי, ואני לא מכיר אף אחד שעובד שם, אבל כמי שעוסק ומתעניין בטכנולוגיה באופן רחב, וכקורא מושבע של ספרות מתח, תחום הנשק הבלתי קונבנציונלי, ובעיקר הנשק הביולוגי, הוא מרתק ומפחיד כאחד, והוא מאוד מתאים לשמש רקע לספרות מתח. לצורך כתיבת הספר קראתי מאמרים וספרות מקצועית בנושאים הרלוונטיים, ובהמשך גם התייעצתי עם פרופסור רותם שורק ממכון וייצמן, וקיבלתי ממנו עצות חשובות בתחומים שונים הקשורים לפן הטכני. מבחינתי זה היה פרויקט מאוד מעניין, ואני מקווה ומאמין שגם הקוראים יחשבו כך”.